
When I’ve got the blues
Μία μουσική διαδρομή που ξεκινά από τις βαμβακοφυτείες του βόρειοαμερικανικού νότου και φτάνει έως το ηλεκτρισμένο Σικάγο και τη μυστηριακή Νέα Υόρκη.
Οι κυρίες του blues ιδιώματος που καθόρισαν με τις ερμηνείες τους το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα γίνονται η αφορμή και το όχημα για αυτό μας το ταξίδι.
“See see Rider blues”, “My man”,”I’d rather go blind”, μερικά δείγματα από τα διαμαντάκια που θα ακουστούν.
Ma Rainey, Bessie Smith, Billie Holiday, Dinah Washington, Etta James, Sarah Vaughan, όλες έχουν θέση στη μουσική βραδιά μας.. και κυρίως στην καρδιά μας.
Στο πιάνο και στην ερμηνεία επίσης, η αγαπητή Αντιγόνη Πενέζη, με τις δικές της επιλογές – έκπληξη!!!
Βιογραφικά:
Η Ελένη Λαζάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Είναι δισέγγονη του συνθέτη και μουσικόδιδασκάλου βυζαντινής μουσικής Νηλέως Καμαράδου και ανιψιά του μεγάλου βιολιστή Στέλιου Λαζάρου.
Ξεκίνα να τραγουδά σε ηλικία 5 ετών. Όταν ήταν 10 ετών μετακομίζουν οικογενειακά στη Θήβα όπου ασχολείται αρχικά με την κιθάρα και το πιάνο. Στα 11 ξεκίνα μουσική θεωρία και ακορντεόν με το μαέστρο και δεξιοτέχνη του μουσικού οργάνου Νικόλαο Μαργώνη. Συνεχίζει τις μουσικές σπουδές στο ακορντεόν μέχρι τα 18 οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία, από την οποία αποφοιτά με Sorbonne 1 και 2 , με κατεύθυνση στον μεταφραστικό τομέα.
Το 1992 ξεκινά να ηχογραφεί σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών κάνοντας φωνητικά και ντουέτα( Ανδρέας Τσουκαλάς -“Νόμιζα”,κ.α.) όπως επίσης διαφημιστικά σποτ για το ραδιόφωνο.
Αποφασίζει νωρίς τη μουσική κατεύθυνση, και βοηθούντος ενός μπαγλαμά που βρίσκει τυχαία στην πλατεία Νέας Σμύρνης ασχολείται συστηματικά με το ρεμπέτικο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι.
Οι εμφανίσεις ανά την Ελλάδα σε συναυλίες και πανηγύρια δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού αλλά και του παραδοσιακού τραγουδιού, συνεχίζονται έως και το 1996 οπότε φεύγει στη Νέα Υόρκη.
Με αρχικό στόχο να σπουδάσει jazz vocals σε μεγάλα μουσικά πανεπιστήμια (Manhattan school of music, The Juilliard ), αλλάζει αίφνης πορεία και μαθητεύει δίπλα στον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Ιωάννη Τσελεπιδάκη θεωρία της βυζαντινής μουσικής και ψαλτική τέχνη, ρυθμολογία και κρουστά με τον διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη Zohar Fresco και την τέχνη του μακάμ με τον αείμνηστο σολίστα και δάσκαλο του ουτιού Haig Manoukian .
Με Fresco, Manoukian αλλά και τον George Stathos, Δημήτρη Μαραγκό,Mike Hess, και πολλούς guest stars, δημιουργεί τους “Μανέρως”, σχήμα που παρουσιάζει μουσική της ανατολικής Μεσογείου στο ευρύτερο κοινό της Νέας Υόρκης (Lincoln center, School of arts of New York, Bohemian Hall, Stevens Institute of Technology, Greek Cultural Center κ.α.).
Παράλληλα δημιουργεί τους “Παλαιολιθικούς”, σχήμα που ασχολείται με το ρεμπέτικο τραγούδι και στοχεύει στην καρδιά της Ελληνικής ομογένειας, συνεργαζόμενη με όλους τους συλλόγους και παράγοντες του ελληνικού στοιχείου της Νέας Υόρκης.
Ξεκινά να εργάζεται ως δασκάλα μουσικής και ελληνικής παραδοσης στο The Greek American Institute (GA.I.,Bronx, New York) και παράλληλα εκπαιδεύει σχολικές χορωδίες( New Jersey),οι οποίες διακρίνονται με μετάλλια σε μουσικούς σχολικούς διαγωνισμούς της Ανατολικής ακτής.
Επιστρέφει το 1999 στην Αθήνα. Το 2001 συμμετέχει στη δημιουργία του λαϊκού μουσικού σχήματος Τζιβαέρι, ως η κύρια και μοναδική τραγουδίστρια του σχήματος, μέχρι και την διάλυσή του το 2011. Ηχογραφεί με το Τζιβαέρι δύο δίσκους (“Με γλέντια, με γραμμόφωνα” και τα “Συρτά του ρεμπέτικου”, οι οποίοι γνωρίζουν ευρεία αποδοχή σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το σχήμα Τζιβαέρι στη δεκάχρονη πορεία του ταξιδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό και επίσης συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα του ρεμπέτικου (Μπάμπης Γκολές, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Μανώλης Δημητριανάκης κ.α.)
Το 2013 αναλαμβάνει χοράρχης στη χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, με την οποία πραγματοποιούν επιτυχημένες εμφανίσεις σε χορωδιακές συναντήσεις και συναυλίες, τραγουδώντας την Ελληνική παράδοση κάθε γωνιάς της χώρας. Επίσης προετοιμάζει παιδιά εφηβικής ηλικίας για παραστάσεις ξενόγλωσσων musical.
Το 2017 ταξιδεύει στο Erbil στο Iρακινό Κουρδιστάν εν καιρώ πολέμου,ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής παράδοσης για πρώτη φορά στην περιοχή,όπου και παραμένει για ένα μήνα τραγουδώντας ρεμπέτικα, παραδοσιακά αλλά και ξενόγλωσσο ρεπερτόριο.
Το 2017 το Νοέμβριο συνεργαζόμενη με το σχήμα Ρεμπέτικη Ιστορία και την εθνομουσικολόγο διδάκτορα του πανεπιστημίου του Springfield, Illinois, Dr Yona Stamatis, κάνει τουρνέ σε 17 πολιτείες της Αμερικανικής Ηπείρου, δίνοντας συναυλίες και σεμινάρια σε πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς χώρους πάνω στο ρεμπέτικο και το παραδοσιακό τραγούδι. Επίσης συμμετέχει στην ηχογράφηση του δίσκου “Ρεμπέτικη ιστορία”.
Έχει εμφανιστεί σε πλείστες τηλεοπτικές εκπομπές από το 1992 έως και σήμερα, όπως και έχει τραγουδήσει σε αφιερωματικές και άλλες εκπομπές στην κρατική αλλά και την ιδιωτική ραδιοφωνία.
Παίζει και διδάσκει επίσης μπαγλαμά, ξύλινα κουτάλια, ζίλια, νταούλι, τουμπελέκι.
Η Αντιγόνη Πενέζη γεννήθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο ωδείο του Πειραικού Συνδέσμου με κιθάρα και πιάνο. Στη συνέχεια προχώρησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο παίρνοντας το δίπλωμά της από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγήτρια τη Ρίτα Βούρτση.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τη Σοφία Νοητή, τον Γιάννη Παντελή, τον Αντώνη Αρμάνι και την Αλμπίνα Ζαχαριάδου με την οποία απέκτησε Δίπλωμα Μονωδίας από το Ωδείο Μελισσίων.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής μουσικής με το Δημήτρη Σίμο, ενώ είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1995 είναι επαγγελματίας μουσικός και τραγουδίστρια τόσο στο χώρο της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής όσο και της έντεχνης. Έχει επίσης συνεργαστεί με jazz και rock συγκροτήματα με ξενόγλωσσο στίχο.
Πιο σημαντικές έχουν υπάρξει οι συνεργασίες της με τους Μπάμπη Τσέρτο, Μπάμπη Γκολέ, Γιώργο Ξηντάρη, το συγκρότημα της Μέμης Σπυράτου, το συγκρότημα της Άννας Μπιθικώτση, το συγκρότημα ΑΠΕΝΑΝΤΙ και το Γιάννη Αγγελάκα με τον οποίο συνεργάστηκε για το soundtrack της ταινίας «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» του Γιάννη Νικολαίδη. Είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος “Ανάδρομοι”
Κατά καιρούς έχει εμφανιστεί σε πολλά νυχτερινά κέντρα και μουσικές σκηνές, όπως “Στοά των αθανάτων”, “Περιβόλι του ουρανού”, μπουάτ “Απανεμιά”, “Πανσέληνος”, “Αρχιτεκτονική”, “Χίλιες και Δύο Νύχτες” κ.α.
Έχει ακόμα εμφανιστεί ως πιανίστα σε πολλά ιδιωτικά πάρτυ και δεξιώσεις εταιρείες, πρεσβείες κ.λ.π.
Το 2016 κυκλοφόρησε από την MLK ο δίσκος της «Ένα φτωχό χαμόγελο» σε στίχους και μουσική του Κορνήλιου Διαμαντόπουλου, στον οποίο συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες του έντεχνου τραγουδιού (Ορφέας Περίδης, Σαββίνα Γιαννάτου, Λιζέτα Καλημέρη, Νεκτάριος Μαλλάς).